Uke 49

Vi har nå knyttet krigsseilere til følgende innsatsartikler: Angrepet på Sicilia (Operasjon Husky, 1943) (275 krigsseilere), Landstigning på Rivieraen (1944) (94 krigsseilere) og Evakueringen av folk fra Belgia og Frankrike (mai-juni 1940) (156 krigsseilere).

Fortsetter ellers med marineregistrering/-oppdatering, særlig utmerkelser. Eksempelvis kom sist nå krigsseiler Kjell Stub Møvik inn fra Forsvarets dekorasjonsregistre, men dessverre ingen mønstringer ettersom han ikke er omtalt i eksempelvis Sjøforsvarets londonarkiv. En krigsseiler som derimot er i Sjøforsvarets londonarkiv og som det ble besluttet å oppdatere med opplysninger fra pålitelig omtale i Wikipedia, var Thorleif Pettersen. Oppdaterte med noe historikk og bilde på Stål I. Dette fiskefartøyet ble brukt av norske marinefolk under raidet i Lofoten i 1941 og ble forlatt i Reine. Ellers kom det opplysning om at Ivar Gjermundsen var om bord i D/S Pan Kraft, som vi måtte registrere. Skipet var i konvoi PQ 17 og var blant de som ble senket i denne katastrofale murmanskkonvoien. Fra Nortraships New York-kort kommer det av og til inn nye krigsseilere, som Poul Andersen, Charles Andersen, Nils Eugen Andersen, Ragnvald Andersen og Rolf Andersen.

Var på besøk til Kongehuset på mandag sammen med 2 ansatte ved ARKIVET. Omtale av dette er å finne andre steder, for eksempel på Facebook-siden Krigsseilerne. Hadde også et par møter i Oslo, blant annet med Krigsgravtjenesten i Kulturdepartementet. De gjør et viktig arbeid!

45 bilde i serien om bilder fra NTBs krigsarkiv (Riksarkivet):

https://foto.digitalarkivet.no/fotoweb/archives/5001-Historiske-foto/Indekserte%20bilder/_10197Fo30141708210008.tif.info#c=%2Ffotoweb%2Farchives%2F5001-Historiske-foto%2F%3Fq%3Dmurmansk

Fra jageren Stord – under en tur til Murmansk. (Original bildetekst)

Et par nyhetsartikler vedr. krigsseilerne siste tiden:

https://www.aftenbladet.no/kultur/i/BjmlM7/fikk-inn-mer-penger-enn-planlagt-til-minnesmerke