Uke 50

Publikummer hadde fått tilgang til 3 avhørsrapporter på hjemmeseilere som flyktet fra båt langs svenskekysten inn til land i Sverige. Disse ble delt med meg og jeg oppdaterte i Krigsseilerregisteret: Karl Johan Andresen, Rolf Thorbjørn Jensen og Magnus Hansen Trones. Vi vil jobbe mer med slike typer arkivmaterialer og offentliggjøre informasjon når vi kommer til den systematiske registreringen av hjemmeseilerne.

Publikummer henvendte seg angående fartstiden i utenlandsk handelsflåte på krigsseiler Emil Blix. Dette kunne dokumenteres gjennom amerikanske kilder (Ellis Island Foundation).

Oppdaterte D/S Buskø med lenke til en åpen artikkel. Har ikke fått oppdatert historikk i registeret, men virker som en spennende historie der: «“A cursed affair”—how a Norwegian expedition to Greenland became the USA’s first maritime capture in World War II.»

Kanskje noen har sett denne på Nettavisen, men informerer likevel: https://www.nettavisen.no/nyheter/angriper-tyske-skip-i-norsk-fjord-et-av-de-mest-oppsiktsvekkende-opptakene-fra-andre-verdenskrig/s/12-95-3424058282?key=2020-12-09T08:03:12.000Z/retriever/5dd830d92bc2ec5cc761c4f9eae92114821905de
Nederst i saken er lenke til Youtube-film med flere opptak fra samme raid.

Det er lyst ut en stilling ved Arkivet freds- og menneskerettighetssenter: Midlertidig prosjektstilling (deltid) i Krigsseilerregisteret ved Norsk senter for krigsseilerhistorie.

Tredje bilde i serien om bilder fra NTBs krigsarkiv (Riksarkivet). Dette vil jeg anta er tatt ombord i D/S Hektoria siden jeg i hvert fall kan skimte «Hektori» på livbøyen til høyre.

Vaktmannskap er alltid på plass beredt til aksjon ombord på norske skip i konvoien. (Original bildetekst)