Uke 48

Nå går det fort frem mot jul! Har bare 4 lister med hjemmeseilere igjen, så er vi ferdig i forhold til tidligerenevnte kobling av sjøfolk Minnehallen->Krigsseilerregisteret. Det er en halv boks med kvalitetssikring igjen av de utenlandske i Nortraship, blir nok ferdig innen 2 uker. Planlegger en utrulling av IT-sak neste uke, kanskje torsdag.

Jeg hadde en publikumshenvendelse på tirsdag som fikk meg til å tenke. Det gjaldt Niels Nielsen, som seilte under begge verdenskriger. Han ble tildelt Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden i sammenheng med at han var om bord Belridge som ble torpedert og skadet i 1915. Håper vi en gang får oversikt over hvem de som seilte under første verdenskrig var, og hvor mange som var krigsseiler under begge krigene. Men det får bli et arbeid i fremtiden. Nå er det Marinen som gjelder, deretter hjemmeflåten.

Vi fortsetter oppdatering av registeret ift. hvalfangere 1939-1940. Frivillig holder på med arkiv (Vestfoldarkivet) over seilere påmønstret båter tilhørende Chr. Salvesen & Co. Typisk hvalkokeri D/S Salvestria, D/S Sourabaya og New Sevilla og tilhørende hvalfangstbåter. Eksempelvis nyregistrert: Einar Mørk Hojem.

Det er sjelden nå at det registreres nye skip i Krigsseilerregisteret. Før kunne det i perioder være rundt 5 om dagen, men nå er det nesten bare to i uka. Jeg tror likevel at de norske krigsseilerne var på langt flere utenlandske skip enn det dokumentert til nå i Krigsseilerregisteret. Tipper at den gang vi får tilgang på arkiv som inneholder mer av de norske krigsseilerne utenlandske skipsfartstid, så vil også mange flere skip bli registrert.

Tenkte ellers begynne en ny seksjon her i bloggen. Legge ut et bilde på slutten for å sprite litt opp.

Første er fra NTBs krigsarkiv (Riksarkivet) og med følgende tekst:

Straks før premieren på «Passage to Freedom», den nye norske filmen om handelsflåtenes innsats som er laget av Strand Film Company i samarbeid med Regjeringens Informasjonskontor holdtes det en uformell tilstelling i 20th Century’s lokaler i London der filmen ble framvist for en del innbudte, blant annet Kong Haakon. På bildet ser en Kongen skrive sitt navn i gjesteprotokollen tilhørende 20th Centurys’s Film Company. (London 14.12.44)

Filmen kan ses her: PASSAGE TO FREEDOM: a tribute to the Norwegian merchant navy | Imperial War Museums (iwm.org.uk)