Uke 23

Først, beklager at det ikke kom innlegg til bloggen forrige uke. Det ble rett og slett ganske trangt med tid den fredagen.

Vet ikke om jeg har sagt det tidligere, men i 1/2020 av Dampskibsposten skrev jeg en omtale av boken om krigsseilere fra Agder (utgitt på nytt) og i 2/2020 av Dampskibsposten er det artikkel om Krigsseilerregisteret. Ønsker igjen å trekke frem serien «sjekteflukten» til Fædrelandsvennen magasin som gikk særlig i mai 2020: https://www.fvn.no/magasin bla deg nedover, så finner du artiklene. Norsk senter for krigsseilerhistorie har gitt bidrag til FVN-artiklene.

Journalist Roger Albrigtsen arbeider med tre bøker om krigsseilere fra nord: https://www.salangen-nyheter.com/bokserie-om-krigsseilere-fra-nord-norge.6314859-28288.html

I Moss er det debatt og ønske om et monument over krigsseilere fra Moss: https://www.moss-avis.no/her-burde-krigsseiler-monumentet-plasseres/o/5-67-1078803 Ser ut som noe lignende foregår i Stavanger, men har ikke tilgang til å få lest avisartikkelen: https://www.dagsavisen.no/rogalandsavis/nyheter/jakter-millioner-for-a-reise-monument-i-sentrum-1.1722524?paywall=true Og i Grimstad: https://www.gat.no/nyheter/vil-hedre-krigsseilerne-med-eget-minnesmerke/

Leste en artikkel om traumemareritt som var interessant. Her nevnes også krigsseilerne: https://www.utdanningsnytt.no/fagartikkel-krig-psykisk-helse/nar-gjentagende-mareritt-blir-et-hinder-for-laering/243816

Artist Bjørn Jens har tidligere skrevet låt om sin far Gerhard Bjarne Kristiansen og om ettervirkningene som faren levde med fra livet som krigsseiler. Mer informasjon og lenke til låt i Kristiansen sin profil i Krigsseilerregisteret.

Det har den siste tiden vært kapasitet til å kunne fokusere på å gjennomgå og sjekke at alle de omkomne krigsseilere i norsk nøytral fart 1939-1940 og hjemmeflåten 1940-45 er registrert i Krigsseilerregisteret. Frivillige gjør en god jobb med å få registrert de som eventuelt har manglet.

Ellers fortsetter de frivillige med den systematiske registreringen av de norske sjøfolkene i Marinen 1940-1945 fra Sjøforsvarets londonarkiv. Eksempelvis Thomas Kjeldahl offentliggjort denne uken. Merk at i den profilen er det registrert informasjon om utmerkelser fra andre kilder. Kjeldahl seilte forresten under krigen sammen med blant annet Einvald Dag Andersen og var begge med på D-dagen (Invasjonen i Normandie) 6.6.44 på jager Glaisdale.

Frivillig hjelper i arbeidet med å få registrert informasjon om utmerkelser fra Riksarkivets arkiv Statsrådssekretariatet og serien kongelige resolusjoner og register. Her er informasjon om utmerkelser til de i handelsflåten og marinen 1941-1945. Særlig spennende er det å se at det i noen tilfeller finnes begrunnelser som vi kan føre inn i Krigsseilerregisteret, men dette vil i stor grad gjelde for marinefolk.

Frivilligheten er svært viktig for å få dokumentert og hedret krigsseilerne. Uten frivilligheten ville det aldri vært mulig å realisere Krigsseilerregisteret. Krigsseilerne sto for det viktigste norske bidraget til fred, frihet og demokrati. Vi må gjøre det vi kan for å holde deres historie levende og jobbe for at alle lærer av deres historie.

Det har vært IT-utvikling siste tiden, og utrulling av denne vil skje tirsdag 9. juni fra kl. 14.30. Det kan være at nettsidene www.krigsseilerregisteret.no/www.sjohistorie.no er ustabile noen timer fra 14.30. Noen av sakene som blir behandlet og om alt går etter planen vil da bli tilgjengelig i Krigsseilerregisteret:
Under «sjøfolk», kunne søke etter krigsseilere på fødselsdato.
Kunne liste ut 50, 200 etc. mannskap under «mannskap» på skip.
Visning av nasjonalitet i egen kolonne under «skip».
Diverse forbedringer i søkemotor.