Uke 9

Har holdt på med selve invitasjonen til et lukket arrangement som skal være i Oslo 5. mai. Nå er invitasjonen sendt i trykken og gleder meg til å se resultatet.

I dag var det lansering av filmene i utstillingen «Krigsseilere i en global krig» ved Arkivet freds- og menneskerettighetssenter. Blant annet var familien til hovedpersonen i en av filmene tilstede. Anbefaler alle å ta en tur til Arkivet og se filmene og utstillingen! Det er en sterk opplevelse.

Minnehallen sine nettsider skal få en oppdatering, så har sett litt på det sammen med noen andre. Blir spennende å følge utviklingen!

På mandag var det fagdag ved Arkivet og tema var menneskeverd. To personer fra UiA kom og fortalte om det, kort fortalt. Fikk større bevissthet omkring begrepet.

Holder på med en liste på 1350 personer, en siste sjekk ift den systematiske dokumenteringen av de norske krigsseilerne i Nortraship. Har ikke funnet noen til nå som mangler i databasen, så det er bra!

Kom tilfeldigvis over Forfatterseminaret 2020, ser at 27. mai skal Inger Elisabeth Hansen ha et innlegg. Hun har blant annet skrevet: ««Krysninger/Konvoi. Dikt og dokumentariske fabler» fra 2018 tar utgangspunkt i hennes fars notater, fra han rømte til sjøs i 1925, videre som uteseiler og krigsseiler verden rundt.»

Oppdaterte 50 marinesjøfolk med britiske utmerkelser. Ble litt nysgjerrig på Gunnar Sjåstad som hadde fått hedersomtale i krigsrapportene. Måtte inn i arkivkilder og viste seg han hadde vært på MTB 623 fra 1942-1945. Ifølge medaljebokverk fikk han omtale for «ArtkEnCnvNway 8Jan45″. Kort fortalt, fant hendelsen beskrevet i bokverket til Hegland om MTBer. MTB 711 og MTB 623 samarbeidet og malmskipet D/S Nikolaifleet ble senket av MTB 711 januar 1945.

Oppdaterte profilen på Karl Laurits Halse. Interessant å lese hans historie, utfyllende dokumentasjon. Broren Hermod var ikke i Krigsseilerregisteret på grunn av fart på amerikanske handelsskip. Fant ikke dokumentasjon i vårt materiale (finnes lite dokumentasjon på norske krigsseilere i utenlandsk handelsflåte i norsk arkivmateriale), så måtte inn i Ellis Island sitt materiale for å finne noen mønstringer.

Et par profiler som pekte seg ut i kvalitetssikringen: Svenske Carl Wingren var elektriker på norske skip, og var blant annet ombord M/S Eidsvold da det skipet ble torpedert. Harry Wilson var skytter med bosted Artillery Street i Blackburn. Adolpöe Timi Lascur var fra Tahiti/Fransk Polynesia.