Uke 49

Jeg skal på julebord (Boen gård) om et par timer, så nå er det om å få gjort det som skal gjøres før kvelden. På søndag er det «Jul på Arkivet», som jeg skal på: https://www.facebook.com/events/451188482426356/

På tirsdag hadde Arkivet og Lillesand sjømannsforening planleggingsmøte vedrørende et krigsseilerarrangement i 2020.

Jeg vil minne om, siden det er mitt inntrykk at ikke så mange kjenner til det, at det finnes det såkalte Kjesæterarkivet over de som dro fra Norge til Sverige under 2. verdenskrig. Ofte er det 1-2 siders rapport og kanskje bilde. Man kan søke i navneregister (https://media.digitalarkivet.no/db/contents/43434) selv, men må ta kontakt med Arkivverket om man ønsker dokumentasjonen tilsendt.

Noen personer som har skilt seg ut i kvalitetssikringen denne gang: Finnen Einar Søderholm overlevde to torpederinger med et par måneders mellomrom. Marinemann Edvard Johan Pettersen hadde flere roller innen radartjeneste. Olaf Henry Andresen hadde roller innen torpedo/miner. Thomas Ferdinand Thomassen virker å ha tjenestegjort i Narvik i 1940. George Mackie var på en del forskjellige skip. Vincent Lynn var bare 12 år gammel da han tjenestegjorde på Villanger (måtte se to ganger på fødselsdatoen i kilden, men det er riktig det). W. E. Magee var commodore på norske Para i 1942. N. Magnussen var ikke registrert fra før, men ble registrert. Fredrik Angell var Oerlikonskytter på Eglantine og Svenner. Hadde ellers en henvendelse på Håkon K. Bergan, som døde 24 år gammel i kampene i Vinje i 1940.

Etter å ha registrert fra Sjøforsvarets londonarkiv en stund, ser vi at arkivet mangler enkelte i Den norske marine 1940-1945. Så man må oppsøke flere arkiv for å få dokumentert marinens sjøfolk. Ser også at flere av marinefolkene vi skal registrere fra Sjøforsvarets londonarkiv allerede er i registeret (de som typisk først har vært i handelsflåten+vi har registrert alle 1799 ordinære S.S.H-skytterne), gjelder bare å oppdatere dem med marineinformasjonen.

Jeg kom over en bok som er interessant. Jon Rustung Hegland, «Angrep i skjærgården. Norske motortorpedobåters operasjoner fra Shetland 1941-1945«, 1989. Tilgjengelig i nb.no. Vil nok sikkert komme til å bruke den i dokumenteringen av MTBer.

Oppdaterte 24 marinefolk med St. Olavsmedaljen med ekegren. Hans Bie var sammen med en annen ledende dekksmann om å skyte ned et tysk fly fra fartøyet de var på.

Ragni som jeg snakket om i forrige innlegg, opprettet av Lillesand S: https://krigsseilerregisteret.no/no/skip/896337/