Uke 41

Fikk informasjon fra publikum om en krigsseiler, Johan Marinius Andreassen, som visstnok var den eldste norske krigsseileren utenfor Norge. Andreassen var født 8. september 1861. Selv om han er oppført med Nortraship-rulleblad i arkivmaterialet ved Riksarkivet, står der ingenting om hans fartstid. I avisartikkel etter krigen vises det imidlertid til at han skal ha seilt og fikk Krigsmedaljen for sin tjeneste post mortem.

Halden

Om noen skulle ha hans fartstid, så ta gjerne kontakt med Krigsseilerregisteret.

Kom ellers over noen krigsseilere fra arkivmateriale som var i Nortraship og ikke registrert. Blant annet Rachel Urbye, brødrene Bjarne og Fredrik Ulstad, Finn Ulleberg og Anders Ulseth.

Reidar Enok Andersen i Krigsseilerregisteret hadde en interessant historie. Han hadde vært ombord NORHAUK da dette skipet ble minesprengt 21. desember 1943. Han var i land en periode etter dette, og skriver: «Jeg tok et maskinstkursus i ventetiden, og straks efter blev anmodet av Kapt. Lihaug (Forer av S/S Norhauk) om a hjelpe med a etablere et Norsk kontor i Tilbury Docks, samt et herberge for Norske sjomen i Grays. Dette var i forbindelse med preparasjonen for invasjonen i Normandi. Efter invasjonen var igang monstret jeg pa S/S Tres som 2 mask, 1.7.44 hvor jeg var til krigens slutt». Lihaug fungerte 27. mai-30.september 1944 som sjef for invasjonsflåtens norske handelsskip i Dover/Grimsby.

I morgen skal jeg ha en samtale med Fredrik Rysjedal, som har gjennomført et doktorgradsarbeid på digitale tegneserier hvor verkene har vært om krigsseilerne. Mer konkret har det handlet om hans morfar Andreas Andersen Strand. Hans verk utstilles på Arkivet freds- og menneskerettighetssenter i helga. Dette er del av tegneseriefestivalen Stribefeber som foregår på Arkivet i helga: https://www.stribefeber.com/ Alle er velkommen og det er gratis inngang.