Uke 48

Vi hadde en hyggelig samling med sjømannsforeningene og andre frivillige i Lillesand 24. november. Vi var 24 personer, først i Lillesand Sjømannsforening og deretter middag på kvelden på Hotell Norge. Det var artikkel i Lillesands-posten om samlingen:

Seedie's_List_Awards_Merchant_Navy_WW2_Page_007

Jeg har i dag satt på plass krigsseilerkunstsamlingen igjen på Arkivet som vi har hatt utlånt til Risør kunstpark i anledning utstilling «Konvoi i kunsten» i oktober-november.

Har fått tid til å lage noen temaartikler i Krigsseilerregisteret denne uken. Har laget 3 om enkeltpersoner som har fremmet krigsseilernes sak:

Har også skrevet en om hyrer til sjøfolk under 2. verdenskrig:

https://krigsseilerregisteret.no/no/artikkel/775272/

I 2018 har jeg jobbet sammen med Svein Ystaas med en oversikt over utmerkelser tildelt sjøfolk i registeret fra bokverk «Seedies». Det arbeidet er endelig fullført. Sluttresultat er gjort til en temaartikkel og kan studeres her: https://krigsseilerregisteret.no/no/artikkel/776459/

Jeg tar juleferie fra 20. desember, som er ca. 2 1/2 uke til. Så det gjelder å få gjort mest mulig før jul! De frivillige jobber på med å registrere de utenlandske sjøfolkene i Nortraship, og innen noen dager passerer vi 43 000 registrerte krigsseilere.

En interessant sak fra publikum som jeg jobbet med forrige og denne uken var 3 krigsseilere som gikk inn i flyvåpenet. Disse tre omkom dessverre 22. mai 1946 i en flyulykke etter avgang fra Fornebu. Se profiler for mer informasjon:

Olav Djønne

Daniel Steen

Jens Preben Colstrup Larsen

Mange sjøfolk i handelsflåten gikk under krigen som kjent også inn i tjeneste i marinen, luftvåpenet og hæren.

Leste ellers om sak i avisene denne uken angående at andre verdenskrig og Holocaust ikke er tenkt del av læreplanene i ungdomsskolen. Tror det har vært sånn egentlig siden 2006, så er ikke noe nytt. Men det er trist uansett: https://www.klassekampen.no/article/20181128/ARTICLE/181129967

Kom ellers over et litt uvanlig bilde fra en Nortraship-hagefest. Tekst til bilde er som følger:

NORDMENN I EKSIL PÅ HAGEFEST Året er 1942 og stedet er godset Sunningdale snaue fire mil sørvest for London. Anledningen er det årlige hageselskapet som det norske statsrederiet Nortraship, verdens største rederi, avholdt for funksjonærer og sjøfolk i forbindelse med kong Haakons inspeksjoner. Idrettskonkurranser var populære innslag på disse sammenkomstene, og bildet viser tilskuere på fotballkampen i Sunningdale park i august 1942. Nortraship-fest var kjærkommen avkobling i en krevende krigshverdag, og røyking var definitivt in.

Årets hageselskap ble avviklet med solid kongelig deltagelse. Sentralt i bildet sees kronprinsesse Märtha og kronprins Olav som fornøyde gjester, og mellom dem, nesten skjult, kong Haakon i hyggelig passiar med Nortraships direktør Ingolf Hysing Olsen. Kronprinsesse Märtha var kommet til London fra USA for å delta i den storslåtte feiringen av kong Haakons 70-årsdag 3. august, og noen dager senere var hun også med på Nortraships store personalfest.

Ukas_bilde-Photo_of_the_week_10-2012_(6999473569)Kilde: Riksarkivet.

 

Reklamer