Uke 36

I løpet av helgen passerer vi 24 000 registrerte krigsseilere. Det må sies igjen; de frivillige i sjømannsforeningene og andre foreninger/stiftelser gjør en fantastisk jobb med å få registrert alle krigsseilerne. Takk til alle som bidrar.

På mandag var jeg på Riksarkivet. Jeg var der først og fremst for å høre foredrag av historiker Mari Arnekleiv Bækkelund om Nortraship-arkivene og krigsseilerne. Det var et interessant foredrag hvor det kom frem informasjon om kilder jeg ikke kjente til. Var også på Riksarkivet blant annet for å forsøke å finne ut mer om norske skip/båter som var i tjeneste for britene. Jeg fant noen kilder som var interessante i forskningssammenheng, men ikke det jeg var ute etter.

Men så fikk jeg i dag e-post fra marinehistoriker med oversikt over norske fartøyer (24) som var i Divisional Sea Transport Office Iceland, så da ble jeg veldig glad. Skal begynne i dag med å legge inn informasjonen på skip om da de var i DSTO-tjenesten. Kommer tilbake til dette i annen bloggpost.

Jeg ble forrige uke tipset om et bokverk: The Merchant Navy. “Seedie’s list of awards to the Merchant Navy for World War II”, utgitt i 1997. Bokverket er interessant for Krigsseilerregisteret ettersom det inneholder oversikt også over flere nordmenn. Men etter hva jeg kan se er det kun enkelte britiske utmerkelser tildelt som boken dokumenterer.

Den siste tiden har Norsk senter for krigsseilerhistorie hatt fokus på å få mer oversikt over kildemateriale på sjøfolk under 2. verdenskrig, i sammenheng med ønsket om en systematisk registrering av krigsseilerne. Angående hjemmeseilerne, har jeg vært i kontakt med Riksarkivet og statsarkiv. Kommer tilbake med status i senere blogginnlegg.

Noen nylig registrerte/oppdaterte krigsseilerprofiler:

Carl Clemtz Carlsund: https://www.krigsseilerregisteret.no/no/sjofolk/570032/default

Knyttet sammen brødrene Erik Børresen Simensen (https://www.krigsseilerregisteret.no/no/sjofolk/552988/), og Roy Steen Simonsen (https://www.krigsseilerregisteret.no/no/sjofolk/51905/) og far Hans Edgar Simensen (https://www.sjohistorie.no/no/sjofolk/571496/)

John og Erling Bakkmyr (månedens krigsseilere): https://www.facebook.com/Krigsseilerne/?ref=aymt_homepage_panel

Erling Johan Sørvåg: https://www.krigsseilerregisteret.no/no/sjofolk/571126/default

Ove Fredriksen Haraldsen: https://www.krigsseilerregisteret.no/no/sjofolk/571112/

Thor Thorbjørnsen: https://www.krigsseilerregisteret.no/no/sjofolk/571082/

Reklamer