Uke 14 – snart påske

Da er det snart påske! Tiden fra jul og frem til påske har gått raskt, det føles i hvert fall sånn. Jeg har påskeferie fra 8. april til og med 17. april og er utilgjengelig denne perioden. Er tilbake på jobb tirsdag 18. april.

En spesiell dag i påsken er jo 14. april, Sommerdagen, en førkristen fest som markerer vinterens slutt; dagen før primstavens «sommerside» og ble lenge regnet som helligdag. 16. april, Magnusmesse, var messedag for den hellige Orkøy-jarlen Magnus Erlendsson som ble drept i 1115 og kanonisert 1135. Magnusmessedagen ble også kalt Tredje dag sommer; da ofret man i gammel tid noe av grøten for å få et godt år.

Vi i Krigsseilerregisteret skal som kjent registrere alle krigsseilerne. I tillegg jobbes det med innsamling av dokumentasjon. Saskia Klooster, dokumentasjonsansvarlig ved Stiftelsen Arkivet, har fått inn en del dokumenter og gjenstander den siste tiden. Her er noen gjenstander:

Dette er en «hjemmelaget» lysestake og fyrstikkholder. Laget av 40 millimeter hylser fra skyts om bord på norsk handelsfartøy. Krigsseileren som laget denne var skytter.

uten navn2

En krigsseilers barbersaker:

Uten navn 3

En krigsseilers skips-sekk:

uten navn

Ellers mottok jeg forleden et fantastisk bilde av krigsseiler Ottar Per Fjørtoft (til venstre på bildet). Det er et fotografi fra Egypt fra krigens dager:

Egypt 1

Noen krigsseilerprofiler oppdatert/registrert basert på publikumshenvendelser:

Arthur Bernhard Avløp

Martin Boye Karlsen. Har ikke klart å finne dokumentasjon på Karlsen i Riksarkivets kilder, og han er heller ikke omtalt i Våre falne eller Minnehallen ut fra hva jeg kan se.

Karl Leonard Larsen

Ole Bertin Tvedt

God påske!

Reklamer