Krigsseilerregisteret uke 46

Denne uken jobbet jeg mandag og tirsdag med Krigsseilerregisteret. Jobbet med en artikkel om de 6 flåtetilhørigheter som sjøfolk kan ha tilknytning til i Krigsseilerregisteret. Dette vil være en temaside som vil gi en god introduksjon til publikum angående de forskjellige flåtene, som for eksempel norske og utenlandske sjøfolk i Nortraship/norsk handelsflåte. Jeg har også tenkt på en temaside om kulturelle uttrykk som portretterer krigsseilere. Stiftelsen Arkivet har noen kunstverk med tema krigsseilerne, så det hadde vært interessant å samle disse og andre slike knustverk.

Thorbjørn Andersen og Tore Jan Clausen i Lillesand sjømannsforening har vært i sjømannsforeningene i Brevik og Risør. Et par personer har fått opplæring i bruken av administrasjonsgrensesnittet og Krigsseilerregisteret. Et par nye fra Lillesand sjømannsforening vil også snart få opplæring. Alle vil i første omgang jobbe med de allerede registrerte krigsseilere i Krigsseilerregisteret fra sitt geografiske område. Siden mange av krigsseilerne som er registrert ble importert fra sjohistorie.no sin database og inn i Krigsseilerregisteret, så er det behov for å skape nye koblinger til «friteksten»/innholdet. Dette gjelder for eksempel registrering av «kjønn», nasjonalitet, medaljer, eventuelt ikke-registrerte mønstringer og kobling til sjøforklaringer. Vi har en jobb med å strukturere «gammel» sjøfolkdata, altså skape koblinger mellom teksten og de nye funksjoner som er i Krigsseilerregisteret. Mange sjøfolkprofiler er imidlertid allerede oppdatert, og i vårt arbeid med nytt arkivmateriale vil alle profiler over tid bli oppdatert.

Onsdag og torsdag jobbet jeg på Riksarkivet. Oslo sjømannsforening og andre frivillige har tilrettelagt 304 av 661 bokser på over 2 måneder. Tempo på dette arbeidet kan ingen klage på, dette går så det gviner! Jeg har mottatt digitaliserte bokser av Ex gratia-arkivet (Nortrashipseilerarkivet). Til uken skal jeg og Lillesand sjømannsforening studere arkivmaterialet. Deretter vil vi sammen lage en mal for hvilken informasjon som skal hentes ut fra dokumentasjonen og registreres på den enkelte krigsseiler. Deretter kan vi starte arbeidet med systematisk å registrere sjøfolkene som seilte i den norske handelsflåten basert på dokumentasjonen i Ex gratia-arkivet.

Lansering av Krigsseilerregister-nettsiden er satt til 19. januar 2016.

Reklamer